Проста генетична модифікація в рослині може призвести до того, що сільгоспкультури почнуть споживати на 25% менше води, даючи той же врожай. До таких висновків прийшла міжнародна команда вчених на чолі з представниками Університету штату Іллінойс, пише New Atlas.

Очікується, що результати дослідження допоможуть створити нову галузь сільського господарства — водозберігаюче землеробство, і вирощувати більше продовольства в районах, які борються з посухою та зміною клімату.

Механіка модифікації рослин досить проста. В ході експериментів вчені збільшили білок Photystem II Sububit S, щоб змусити рослину частково закрити продихи — крихітні пори в листях, які відкриваються, щоб пропускати вуглекислий газ або кисень, регулюючи процес фотосинтезу.

Гіпотеза полягала в тому, що, обмежуючи відкриття продихів, рослина не втрачатиме багато води, а в подальшому — потребуватиме її в меншій кількості.

Так як вуглекислого газу в атмосфері за останнє сторіччя стало на 25% більше, дослідники припустили, що рослини все ще можуть використовувати стільки вуглекислого газу, скільки потребують, при меншому відкритті пор.

«Еволюція не встигає за швидкими змінами, тому ми дали їй руку допомоги», —говорить Стівен Лонг, директор проекту.

Гіпотезу перевірили на врожаї тютюну, і результати підтвердилися. Фактично споживання води впало на чверть, суттєвої різниці в урожаї між звичайними й модифікованими рослинами не спостерігалося.

«Це прорив, — каже Лонг. — Останні 60 років урожай неухильно зростає, але води не стає більше». І справді, за деякими оцінками, 90% світових запасів прісної води споживається саме сільським господарством. Враховуючи, що до 2050 року продовольства знадобитися на 70% більше, проблема нестачі води буде тільки посилюватися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...