Національна Економічна Рада (NEC) Шрі-Ланки, враховуючи результати останніх наукових досліджень, прийняла рішення зняти заборону на гліфосат. У NEC вважають, що це принесе користь для відродження плантацій.

«Рада одноголосно затвердила, що заборона, введена на гліфосат, повинна бути скасована, оскільки в даний час науково доведено, що ця речовина не завдає шкоди здоров’ю людини. Крім того, ми повинні враховувати проблеми в різних галузях сільського господарства, а зокрема, у виробництві чаю», – завив виданню Daily FT  Лаліт Самаракун, генеральний секретар NEC.

За його словами, заборона буде скасована на всіх культурах, крім рису.

Він також сказав, що рішення передане Міністерству сільського господарства для вжиття необхідних заходів і для офіційного усунення заборони, введеної на гліфосат.

«Тепер технічний комітет міністерства сільського господарства повинен розробити рекомендації і опублікувати їх», – зазначив Самаракун.

Думінда Діссанаяке, міністр сільського господарства Шрі-Ланки підтвердив, що міністерство надасть дозвіл на скасування заборони на гліфосат.

Нагадаємо, що попри це міністри шести країн Європейського союзу (Франції, Греції, Словенії, Люксембургу, Бельгії та Мальти) вимагають негайно розробити план поетапної відмови від використання гліфосату і не підписали документ Єврокомісії, який дозволяє використання цього хімікату ще 5 років.

Натомість експерти з Українського клубу аграрного бізнесу вважають, що відмова від гліфосату сильно вдарить по агробізнесу України, оскільки може загрожувати чинним торговельним угодам.

Слід зауважити, що в NEC не повідомляють, чому заборона на використання гліфосату буде продовжувати діяти для рису. Але польові дослідження, проведені в Університеті штату Арканзас у 2007 і 2008 роках, показали зниження врожаю рису через застосування гліфосату до 80%. На додачу до зниження врожайності гербіцид спалював листя, уповільнював ріст і деформував зерна у рису.

До слова, найновіше дослідження впливу гліфосату, проведене Агентством з охорони навколишнього середовища Сполучених Штатів (EPA) в грудні 2017 року, показало, що ця речовина не завдає шкоди здоров’ю людини. Крім того, результати дослідження агентства узгоджуються з висновками наукових оглядів 2017 року, проведених у ряді інших країн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.