При впровадженні міської агрокультури по всьому світу щорічно можна буде виробляти до 180 млн тонн продуктів. Такі результати дослідження озвучила Міжнародна група вчених, повідомляє Hightech.

Американські і китайські дослідники за участю Google розробили першу в світі модель оцінки міських ферм на основі великих даних. Для збору інформації вчені використовували платформу Earth Engine, а також демографічні та метеорологічні дані.

Результати дослідження показали, що міські посадки здатні виробляти близько 10% від світового обсягу виробництва бобових, коренеплодів, бульбоплодів і овочевих культур. Повністю забезпечити міське населення в їжі такі ферми не зможуть, проте можуть частково заповнити запаси продуктів.

Втім, міська агрокультура має ряд інших переваг. Ферми в межах міста дозволять заощадити до 15 млрд кВт *год енергії на рік і значно поліпшити екологію в містах.

Економія електроенергії досягається за рахунок додаткового утеплення будинків через розташування грунтів на дахах будівель.

Вчені підрахували, що вплив сільськогосподарських угідь на накопичення і розлив зливових вод, азотфіксації і споживання електроенергії принесуть вигоду в розмірі $80- $160 млрд на рік.

Відзначається, що багато країн вже впроваджують програми підтримки міського агровиробництва. Наприклад, в США в штаті Каліфорнія власникам нерухомості нададуть додаткові пільги за установку майданчиків для вирощування овочів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.