Українські заводи зараз вже вимушені виготовляти якісний цукор, адже він повинен бути конкурентним на світовому ринку. А для виробництва якісного цукру необхідна якісна сировина.

З точки зору технологічної якості сировини цукрові буряки повинні мати гарні фізичні, хімічні та біологічні характеристики.

Нагадаю, до фізичних відносяться такі властивості як забрудненість сировини (в т.ч. зеленою масою), механічне пошкодження коренеплодів, підв`яленість, підмороженість, дуплистість, ураженість хворобами (в т.ч. кореневими гнилями) та шкідниками, тощо. Хімічні властивості – це такі як цукристість сировини (дигестія), вміст сухих речовин, вміст основних мелясоутворювачів (калію, натрію та α-амінного азоту), вміст редукуючих речовин та золи. А біологічними показниками називають технологічну та фізіологічну зрілість коренеплодів. І хімічні, і біологічні властивості сировини (на відміну від фізичних) можна визначити лише в результаті лабораторного контролю.

У переробних підприємств вимог до якості цукрових буряків чимало. Важливими з них є загальна забрудненість сировини, частка зеленої маси та частка коренеплодів із значними механічними пошкодженнями. Якщо агропідприємства зможуть покращити бодай один з цих параметрів, цукрові заводи за це їм будуть дуже вдячні. Конкретні значення показників сировини, які цукрові заводи зазвичай мають і про які лише мріють, виглядають так:

Вимоги до якості цукрових буряків

Характеристики якості сировини

Значення характеристик, про які заводи мріють

Значення, якими зазвичай характеризується сировина

Загальна забрудненість, %

5-6

10-15

Масова частка зеленої маси, %

0,1-0,5

1-3

Масова частка коренеплодів із значними механічними пошкодженнями, %

8-10

20-25

Коренеплоди загнилі (гнила маса),%

0

0,3 – 1,5

Цукристість, %

17,5-18,5

16-16,5

Вміст альфаамінного азоту, ммоль/100г  

1,5-1,8

2-3,5

Вміст редукувальних речовин,%

0,03-0,05

0,07-0,1

МБ-фактор

25-30

30-40

Доброякісність бурякового соку, %

90-91,5

86,5-89

 

Категорії якості сировини

Якість сировини

МБ-фактор

Доброякісність нормального бурякового соку

Технічно зріла

менше 30

 91,6 та вище

Середньої якості

31-40

88,7 – 91,5

Технічно незріла

понад 40

88,6 та нижче

Графік закупок урожаю буряків у аграріїв складається якраз за результатами оцінки сировинною лабораторією заводу всіх цих вимог.

До речі, основними технологічними показниками якості сировини є МБ-фактор і доброякісність (або чистота) бурякового соку. МБ-фактор – це критерій технологічної стиглості буряку. Він показує, скільки меляси буде отримано на 100 кг виробленого цукру. Чим більше значення цього фактору, тим гірше.

До підвищення МБ-фактору призводить, зокрема, надмірна кількість добрив на полях з цукровим буряком. Так от, технічно зрілою сировиною вважається та, у якої МБ-фактор менше 30 одиниць, а доброякісність бурякового соку не менша за 91,6%.

Щоб забезпечити завод сировиною належної якості, бурякосійні господарства повинні: подовжувати строки копання сировини, проводити підбір гібридів, якісно збирати цукрові буряки та належно їх зберігати. Зі свого боку заводам необхідно оснащувати сировинні лабораторії сучасним обладнанням для аналізу якості сировини і проводити суцільне передзбиральне обстеження площ цукрових буряків.

за рахунок подовження термінів збирання буряків можна в рази покращити якість сировини

Тільки за рахунок подовження термінів збирання буряків господарства можуть в рази покращити якість сировини. Вдалий підбір насіння гібридів теж суттєво впливає на якість урожаю. Практика прийому сировини на Яреськівському цукрозаводі в 2016-2017 роках свідчить про те, що непогану якість за сукупністю характеристик (в т.ч. стосовно виходу цукру з гектара посівів) мали цукрові буряки таких гібридів як «Акація», «Предатор» і «Федеріка». Приміром, вихід цукру з 1 га у першого з цих гібридів сягає 82 ц.

Україна переходить на європейську практику заготівлі сировини

Україна зараз переходить на європейську практику заготівлі сировини. Тобто її зберігання переноситься з кагатного поля цукрового заводу на поле бурякосіючого господарства. Тому сільгосппідприємствам не слід забувати, що буряки після їх викопування з часом втрачають свої якості внаслідок різних фізіологічних, біохімічних, біофізичних та мікробіологічних процесів. Тканини коренеплодів старіють і зневоднюються, відбувається гідролітичний розклад цукрози, тощо. І швидкість погіршення якості сировини залежить від технології викопування та зберігання буряків у господарствах.

Наприклад, кожен відсоток зеленої маси на зібраних буряках «забирає» 0,3% цукру на виробництві. А дуплисті коренеплоди створюють труднощі в трактах подачі на цукрозаводах. Щоб буряки не були дуплистими, треба притримуватись технологій внесення добрив та поливу площ.

Підморожені буряки – головна причина розвитку слизистого бактеріозу в кагатах. Якби буряки замерзли і не відтавали, це була б прекрасно сировина. Але відлиги вже через тиждень провокують розвиток хвороб сировини. Вдалих варіантів кагатування буряків, на мій погляд декілька. Це і застосування спеціальних причепів для формування кагатів, і укривання кагатів полотном чи соломою (шар соломи завтовшки 15-18 см забезпечує зберігання сировини навіть при морозах  – 5-6℃). А розміщення кагатів вздовж дороги сприяє подовженню термінів роботи за схемою «поле-завод» до грудня, чи навіть до січня місяця.  

Олена Лупєкіна, технолог найбільшої цукрової компанії, заступник директора з сировини Яресківського цукрового заводу, що входить до «Астарта-Київ» 

* Використано тези доповіді на ІІ міжнародному конгресі виробників та переробників цукрових буряків Sugar World 2018

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...