Вирощування кизилу може приносити більше 100 кг урожай з дерева, повідомляє Kurkul.

На думу експертів, вирощувати кизил (дерен) вигідно, оскільки він може пережити навіть заморозки. При замерзанні квітів із суцвіть виростуть нові й дадуть той самий урожай. Кизил дає більшу врожайність, ніж яблуні чи груші.

Найвигідніше вирощувати кизил, використовуючи метод окулірування, який полягає в приживленні бруньки однієї рослини до іншої. Бруньки приживаються у 96% випадків, тому розмноження швидке, ефективне та недороге.

Експерти зазначають, що цінність кизилу не лише у плодах, а і у листях, корі та корінні, які застосовують не лише у харчовій промисловості. Приміром, коріння кизилу використовується для виготовлення ліків від гепатиту С. Ізраїльські фахівці спеціально приїжджають до України за корінням цієї культури для використання його у медичних цілях.

Більш того, саджанці української селекції вирощуються в багатьох країнах ЄС. «Сьогодні кизил зустрічається і в Японії, куди саджанці української селекції потрапили з США», – відмічає Світлана Клименко, науковець-селекціонер.

Лише 4 види кизилу придатні для вживання в їжу, інші – декоративні. В Україні вирощують сорти з різним терміном дозрівання, що дозволяє подовжити сезон збору урожаю. Найбільший попит спостерігається на жовтоплідні сорти.

Вирощування кизилу не потребує обприскування, що дозволяє зекономити на добривах. Цю культуру достатньо лише поливати у посушливий період. Збирати ягоди можна у технічній, а не біологічній стиглості. Тобто він придатний для транспортування на далекі відстані. Ягоди добре переносять заморозку.

З кизилу виготовляють варення, джем, компоти, алкогольні настоянки, соуси до м’яса та іншу продукцію. Виробники кизилу в основному націлені на експорт, оскільки в Україні ця продукція поки що не дуже затребувана.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.