У 2017 році українські аграрії зібрали рекордний урожай сочевиці, повідомляє УкрАгроКонсалт.

Збільшення виробництва сочевиці пов’язано з шестиразовим розширенням посівних площ під цією культурою. «Ще в 2016 році сочевиця посідала останнє місце за обсягами серед бобових культур, а вже в 2017 році ця культура обійшла по виробництву такі бобові культури, як вика та кінські боби», — зазначає Марина Сич, аналітик «УкрАгроКонсалт».

Згідно з попередніми даними Держстату, за минулий рік виробництво сочевиці в Україні збільшилось в 4 рази. Причому в Україні вирощують переважно зелену сочевицю.

Водночас помітно збільшуються обсяги експорту цієї бобової культури. За даними Держстату, в 2017 році Україна поставила на зовнішні ринки 1843 тонн сочевиці на суму $1,8 млн. За минулий рік обсяги поставок зросли в 3,2 рази, порівняно з попереднім сезоном.

Основним ринком збуту для української сочевиці є країни ЄС, на них припадає більше половини від усього обсягу поставок. Основним покупцем української сочевиці серед европейських країн стала Франція, з часткою 66% від всіх поставок сочевиці в Європу. Решта відправляється в країни Азії.

Відзначається, що всього за останні три сезони експорт сочевиці зріс в 15 разів.

Нагадаємо, на думку експертів, площі під цією бобовою культурою незабаром збільшаться до 10 000 га і сочевиця перестане бути нішевий культурою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...