Україна — четверта в світі за розміром виробничих площ під картоплею та аж 98-ма за врожайністю. Про це на своєму Facebook повідомила Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку.

За її словами, деякі вітчизняні фермери уже навчились отримувати врожайність на рівні голландських колег — 40-60 тонн/га. Але в комерційному секторі виробляється лише 5% української картоплі, решта вирощується домогосподарствами.

Михайло Різник, представник «Агріко Україна», називає дещо більшу частку — 6-10%. При цьому площа під промисловим виробництвом становить всього 2%.

Переробка картоплі в Україні малорозвинена — максимум 6% врожаю. І особливого розвитку в цьому напрямку поки що не помітно, говорить Гетьман. Для порівняння, в ЄС переробляється більша частина картоплі, і за останній десяток років виробництво продуктів переробки там збільшилось у півтора рази. 

Різник зазначає, що ціна на товарну картоплю в Україні зараз доволі низька. Виробники скаржаться на відсутність контрактів з торговельними мережами, переробними підприємствами, які могли б гарантувати певний рівень цін. Дехто зменшує площі або навіть консервує бізнес.

Минулого року щонайменше 5 господарств, які вирощували більше ніж 100 га картоплі законсервували виробництво, бо не змогли вигідно збути dрожай. Проте виробники, які продають продукцію на переробку: чіпсове виробництво, крохмальне, мають рентабельне виробництво на рівні 30-40%. «Найвигіднішим же для виробників картоплі є експорт ранньої продукції», — цитує Різника Український клуб аграрного бізнесу.

Нагадаємо, нині ринки збуту української картоплі обмежені, в тому числі через можливе зараження нематодою та золотистою паршею.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...