Купити по кілограму свинини, яловичини, сала, курячої тушки та філе, а також вареної ковбаси обійдеться пересічному українцю в 529 грн, тоді як торік цінник був на 40% або 125 грн нижчим. Такими підрахунками на своєму Facebook поділився Олексій Дорошенко, голова Асоціації постачальників торговельних мереж.

Експерти асоціації рахували вартість м’ясного кошика на підставі даних державної статистики. І лише куряче філе було пораховано за ринковими даними, оскільки до державного моніторингу його додали лише в січні.

Загалом усі види м’яса подорожчали за рік на 29-80%. Сало додало в ціні найбільше – 80%, свинина – 55%, ковбаса – 34%, куряча тушка – 31%, філе – 30%, а яловичина – 29%.

Порівняно з 2017-м ціни на свинину зросли на 39 грн/кг, сало додало 32 грн, яловичина – 26 грн, ковбаса та філе – по 21 грн, куряча тушка – 13 грн.

За словами Дорошенка, кілограм яловичини з кісткою на кінець січня можна було купити за 117 грн. Філе коштувало 95 грн, кілограм ковбаси — 83 грн, сала — 72 грн, а курятину в тушці продавали по 55 грн/кг.

Дещо менше подорожчали овочі. В середньому вартість овочевого кошика збільшилась на 35%.

«Продуктова інфляція продовжує штовхати догори загальну інфляцію в країні, і ця тенденція не зміниться до кінця 2018 року. Її розмір вже перевищує гранично можливі позначки для втримання передбаченої в бюджеті 9%. Це означає, що уряд вдасться до збільшення мінімальної заробітної плати та підвищення соціальних виплат», — додав Дорошенко.

Нагадаємо, за прогнозами Інституту аграрної економіки, протягом 2018 року будуть дорожчати всі види м’яса. На це впливає скорочення поголів’я, сезонне зростання попиту, а також збільшення експорту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.