У нинішньому сезоні українська цибуля користується підвищеним інтересом з боку країн Балканського півострова, зокрема – Румунії. Про це заявив Сергій Клімашевич, директор компанії «Грінвілл», повідомляє АПК-Інформ: овочі і фрукти.

За його словами, раніше румунські компанії покривали дефіцит цибулі власного виробництва за рахунок поставок з Польщі. Однак, у цьому сезоні їх не влаштовує якість польської цибулі. Тому вони переключаться на постачальників з України.

Це дозволить Україні зарекомендувати себе на новому зовнішньому ринку. «Експортна ціна в даному випадку в середньому на 40% вище, ніж на внутрішньому ринку», – коментує Клімашевич.

Експерт зазначає, що румунські покупці не пред’являють завищених вимог до якості продукту. Головне, щоб цибуля була сухою і добре упакованою. У багатьох господарствах продукція цій вимозі не відповідає.

«Українські фермери навчилися вирощувати якісну продукцію, але в той же час, правильно її зберігати вміють не всі, – додає Клімашевич.

На його думку, українським виробникам варто врахувати свої помилки. В цьому випадку, в наступному сезоні Україна зможе наростити експорт цибулі в країни Балканського півострова.

Відзначається, що до кінця сезону експортна ціна на українську цибулю не перевищить 8 грн/кг. На внутрішньому ринку ціна буде значно нижчою, оскільки у фермерів є достатні обсяги запасів цибулі. Тому дефіциту продукції не варто очікувати, вважає експерт.

В нинішньому сезоні Україна вийшла на ринок Туреччини, куди відвантажила 1 тис. тонн цибулі.

Нагадаємо, що з початку сезону 2017/2018 року (з липня по січень) Україна на третину скоротила поставки цибулі на зовнішні ринки в порівнянні з минулим сезоном, в основному за рахунок зменшення поставок до Іраку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...