Цукрові заводи України завершили сезон цукроваріння. Виробництво цукру зросло на 6,5 %, повідомляє асоціація «Укрцукор».

У 2017/2018 МР виготовлено 2,14 млн тонн цукру, проти 2,01 млн тонн минулого сезону. Якщо врахувати, що в Україні за неофіційними даними проживає не більше 35 млн людей, то на кожного українця припадає по 61 кг цукру.

Зазначається, що збільшення виробництва відбулося за рахунок запуску ще 4-х цукрових заводів, а також зростання посівних площ під цукровими буряками.

Експерти відмічають, що обсяги виробництва цукру могли б бути ще більшими. Однак, несприятливі погодні умови під час вегетації завадили отримати більшу урожайність цукрового буряку. «В результаті, маємо нижчі показники цукристості та виходу цукру», – відзначила Руслана Бутило, аналітик асоціації.

Окрім того, частку виробництва цукру І-ої категорії вдалося збільшити до 50% за рахунок планових модернізацій цукрових заводів. У минулому сезоні цукор І-ої категорії займав лише 30%.

Нагадаємо, що виробники цукру у 2017 році витратили близько $1 млрд на модернізацію заводів . Стільки ж вони планують вкласти в 2018 році. Заводи модернізують дифузійні установки, центрифуги, покращують схеми використання енергії, переходять на альтернативне паливо.

Найбільше цукру у сезоні 2017/2018 року, як і в минулому, виготовили заводи Вінницької області – 445,6 тис. тонн. Серед лідерів також Хмельницька та Тернопільська області з показниками 290,2 тис. тонн та 283,5 тис. тонн відповідно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.