Після торішнього росту цін у 2018 році фермери «асфальст знімуть – посадять овочі». Такої думки Сергій Потапов, представник Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва.

«У сезоні-2017 вперше за 6-7 років не було такого продукту, який би стрімко дешевшав. Натомість картопля, морква та буряк б’ють цінові рекорди. Вартість овочів борщового набору зросла на 50-300%. Томати та огірки з плівкових теплиць подорожчали вдвічі», — цитують Потапова на сайті проекту.

У поточному сезоні при врожайності цибулі 60 т/га її собівартість складала 1,48-1,63 грн залежно від гібриду та регіону вирощування. Відпускна ціна з поля — 3,5-3,8 грн, тобто більш як вдвоє вища.

За словами Потапова, маятник прибутковості овочевого бізнесу зазвичай спрацьовує кожні сім років. І ті, хто поступово накопичували виробничий досвід, в такі роки добре заробляють.

Але є й інша сторона. Після цінових рекордів фермери масово ринуться вирощувати овочі і в 2018 році Україна отримає перевиробництво. Це означає, що ціни на продукцію впадуть, а отже багато хто буде у збитках.

Експерт також додав, що торік головною причиною овочевого неврожаю стали погодні катаклізми навесні та восени: гради, ливні та заморозки. 

За даними Мінагрополітики, у 2017 році Україна зібрала 8,7 млн тонн овочів відкритого грунту, і ще 560 тис. тонн — тепличних. Найбільше було зібрано помідорів (2,26 млн тонн),  капусти (1,6 млн тонн) та цибулі (майже 1 млн тонн).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...