Фото: edinstvennaya.ua

Інвестиції у виробництво фруктових чіпсів окупаються за 2-3 роки. Про це свідчить досвід підприємства «Еко Чіпси», яке свого часу вклало у бізнес кілька десятків тисяч доларів, пише Agravery.

Чіпси виробляють з усього — полуниці, дині, яблук, груш, цитрусових, і навіть овочів — гарбуза, цукіні, кабачків, моркви чи то буряку. Останнім часом асортимент розширила екзотика — сушені ківі, хурма, імбир і карамболь.

П’ятидесятиграмову пачку сухого продукту продають за 30-60 грн, тоді як кілограм яблук від фермера коштує 15-20 грн. На виготовлення партій йде від 8 до 20 годин, все залежить від соковитості фрукту. Коефіцієнт усушки складає 1:25 – 1:6.

«За рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я, потрібно їсти щонайменше 400 грамів овочів чи фруктів на добу. Це до 50 грамів чіпсів», — каже Олексій Руденко, засновник «Еко Чіпсів».

Для виготовлення продукції знадобиться сировина, сушка, овочерізка чи слайсер. Останній коштує від кількох сотень до кількох тисяч гривень. А от перш ніж купувати дорогий сушильний апарат, Руденко рекомендує почати з невеликого побутового приладу і зрозуміти, чи «піде» бізнес.

Нині в Україні нараховується 10-15 виробників овочевих та фруктових чіпсів. «Навіть якщо з’являться нові гравці, то ринок слід наростити мінімум вдесятеро і кожен матиме із цього зиск», — вважає засновник «Еко Чіпсів».

Продукція розходиться переважно на внутрішньому ринку, хоча нею цікавляться у США, ОАЕ, Словаччині, Норвегії, Австрії та Польщі. Аби налагодити зовнішні поставки, мінімальна партія має складати 1-2 тонни. Поки що українські виробники, навіть кооперуючись, забезпечити регулярно таких об’ємів не можуть.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.