Хороша риса: ген рису збільшить врожайність кукурудзи

131

Продуктивність кукурудзи можна підвищити, увівши в рослину ген рису. Такі висновки зробили біотехнологи після трирічних польових випробувань, повідомляє AgroPages.

Відзначається, що введений ген рису впливає на характеристики природного хімікату в кукурудзі – трегалозу-6-фосфату (T6P), який відповідає за розподіл сахарози в рослині.

Ген рису регулює накопичення сахарози в ядрах, збільшуючи таким чином їх кількість на рослині кукурудзи.

Після тестування технології в польових умовах вчені виявили подробиці, які дозволять регулювати збільшення продуктивності рослин.

Кукурудза з геном рису контролює рівень T6P у флоемі (провідній тканини судинних рослин), дозволяючи більшій кількості сахарози рухатися до ядер, що розвиваються і, збільшуючи швидкість фотосинтезу. Це дозволить створювати ще більше сахарози для більшої кількості ядер.

Синій барвник в цьому поперечному перерізі кукурудзяного качана показує ген рису, який контролює T6P у флоемі ядер кукурудзи

Відзначається, що дослідники вирішили орієнтуватися на флоему в репродуктивних структурах рослини, так як вони особливо чутливі до посухи. Збереження сахарози, що протікає всередині таких структур запобігає висиханню ядер.

Дослідження показало, що дана технологія ефективно працює як у полі, так і в лабораторії. Як відзначають вчені, вона може бути застосовна і до інших зернових культурах, таким як пшениця та рис.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.