Українські садівники за липень-січень експортували до країн Європейського союзу 9200 тонн яблук. За той же період попереднього сезону обсяги поставок ледь перевищили 1000 тонн, причому експортувались в ЄС переважно фрукти для подальшої переробки.

Як повідомляє «АПК-Інформ: овочі та фрукти», на руку вітчизняним виробникам зіграло зниження виробництва в Європі.

Через невисокий урожай уже в січні 2018-го запаси фруктів в європейських сховищах впали порівняно з минулим роком на третину, в Польщі — на 40%.

Дефіцит яблук, а тим більше якісних, став головним чинником зростання європейських цін. Вже восени їх продавали по 0,73 €/кг (приблизно 24 грн), що на 30% вище середньої ціни за останні п’ять років.

У Польщі яблука коштували на 47% дорожче, ніж зазвичай. Ця тенденція спостерігається досі, і збережеться аж до початку нового сезону, прогнозують аналітики.

На поточний час, за даними «Інфо-Шувар», яблука Голден на варшавському ринку Броніше продають по 24 грн/кг. Українські оптові ціни знаходяться на рівні 17 грн/кг.

Проте головним імпортером вітчизняних яблук залишається Білорусь. За липень-січень Україна збільшила відвантаження на білоруський ринок в 1,6 рази, до 11,4 тис. тонн.

Загальний експорт яблук за вказаний період збільшився в 2,3 рази та склав 21 тис. тонн. Тільки в січні поставки досягли 4,2 тис. тонн, що перевищує показники за аналогічний місяць минулого року на 80%.

Нагадаємо, за прогнозами ФАО, в 2018 році Україна збере рекордний урожай яблук. З вересня ціни на фрукт почнуть стрімко падати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.