Через підвищення мінімального рівня заробітної плати ціни на всі види м’яса в 2018 році зростатимуть. Такої думки Світлана Пашко, старший науковий співробітник Інституту аграрної економіки.

Експерт зазначає, що цьогоріч може повторитися ситуація 2017-го. «Тоді за умов високого попиту на продовольство темпи зростання роздрібних цін на м’ясо були близькими до темпів зростання середньої заробітної плати громадян», — пояснює Пашко.

За оцінкою науковця, у 2017 році роздрібні ціни на м’ясо в Україні зросли в середньому на 38%. Найбільше подорожчала яловичина — на 35-39%. Якщо в грудні 2016 року тазостегнова частина яловичини в середньому коштувала 68 грн/кг, то у грудні 2017-ого ціна вже становила 92 грн/кг.

Вартість свинини без кістки за цей же період збільшилась у роздрібі з 77 грн/кг до 113 грн/кг і у середньому зросла на 38-46%.

Найменше у зазначений  період подорожчало м’ясо птиці – з 41 грн/кг до 54 грн/кг. В середньому зростання було на рівні 30%.

Експерт також зазначила, що на зростання цін на м’ясо впливають і інші чинники, такі як скорочення поголів’я ВРХ та свиней, сезонне збільшення внутрішнього попиту на м’ясо та зростання його експорту.

Нагадаємо, що за прогнозами Асоціації постачальників торговельних мереж, ціни на продукти будуть змінюватись вслід за світовими тенденціями, оскільки Україна стає частиною європейської економіки.

Водночас уряд запевняє, що несподіваних стрибків цін на продукти у 2018 році не буде. На їх зростання впливатиме подорожчання сировини та енергоносіїв. Інфляція прогнозується на рівні 11%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...