Ціна на цукор у 2017 році знизилась на 15% або на 2,2 грн. Причина — в зростанні нелегального виробництва, повідомляє на своєму Facebook Олексій Дорошенко, керівник Української асоціації постачальників торгових мереж.

Попри відміну державного регулювання цін на соціальні продукти харчування уряд продовжує встановлювати мінімальні ціни на спирт, алкогольні напої та цукор. Зокрема, з 1 вересня 2017 року по 1 вересня 2018 року встановлено оптову ціну на цукор в розмірі 11 грн/кг.

Встановлюючи мінімальні ціни, уряд фактично дозволяє отримувати прибутки тіньовому сектору, пояснює Дорошенко. Наприклад, «Укрспирт», навіть за оцінками державних органів, виробляє не менше 50% продукції без сплати податків. З цукром — схожа ситуація.

«Якщо Кабінет міністрів дійсно хоче уникнути державного регулювання, то він повинен за прикладом ЄС укладати контракти з виробниками на купівлю цукру», — вважає Дорошенко.

На його думку, це створить рівні умови для виробників та споживачів: виробник гарантовано зможе продати свою продукцію державі за встановленою ціною, або на вільному ринку — якщо там ціна буде вищою.

Без тіньового бізнесу не обходиться і на ринку хліба. За оцінками «Укрхлібпрому», до 65% виробництва перебуває в тіні.

Нагадаємо, раніше Мінагрополітики запропонувало збільшити мінімальні ціни на цукор на 19% на 2018/2019 МР до 10,9 тис. грн за тонну (без урахування ПДВ). Водночас, граничний розмір квоти на внутрішнє виробництво цукру складає 1,6 млн тонн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...