В українських фермерів є перспектива прибуткового вирощування часнику ще як мінімум 5 років. Але часи, коли отримували 5-10-кратну маржу, пора забути. Такої думки Володимир Білко, агроном-консультант та експерт з органічного виробництва.

«На вирощуванні часнику зараз реально отримати 50-100% рентабельності», — запевнив Білко в ефірі AgroFM.

Аби збільшити свою вигоду, спеціаліст рекомендує звертати увагу на переробку. Наприклад, виготовляти ферментований чорний часник. В супермаркеті упаковка з трьох таких часничин коштує близько 150 грн, тоді як кілограм звичайного часнику не вартує й 100 грн.

Нинішнього сезону ціни на часник впали майже наполовину. Виною тому засилля китайської продукції. Власним же часником Україна не закриває і 30-40% внутрішнього споживання.

Аби відвоювати свою частку на ринку, можна зіграти на упередженому ставленні до китайського часнику в усьому світі, вважає Андрій Марченко, заступник голови кооперативу «УкрАП». Практично в усіх країнах існують обмежувальні мита на ввезення китайської продукції. Наприклад, в Європі це мито складає 9,6%.

До слова, в Україні під промисловим вирощуванням часнику зайнято приблизно 1,5 тис. га, тоді як у Китаї — майже чи не 300 тис. га.

Експортні ціни на китайський часник становлять понад $700 за тонну. Після того, як продукція доїжджає до України, її ціна складає $940 або приблизно 26 грн/кг. Для українських фермерів така сума часто є показником собівартості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.