Світові ціни на продовольство у 2017-му показали найбільший ріст за трирічний період. Індекс продовольчих цін ФАО* склав 174,6 пунктів, що на 8,2% більше, ніж роком раніше. Одначе в останній місяць року більшість продуктів подешевшало. Основними драйверами виступили рослинні олії та молоко.

 Згідно зі звітом Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, в грудні молочна продукція втратила в ціні 9,7% — переважно завдяки широкій експортній пропозиції та пасивному попиту. Найбільше зросли ціни на вершкове масло. В меншій мірі – на незбиране сухе молоко та сири.

Рослинні олії подешевшали на 5,6% порівняно з листопадом. Найбільш помітно знизилась ціна на  «пальму»: її запаси в Індонезії та Малайзії через перевиробництво досягли рекордних рівнів, при цьому попит лишається слабким. Вслід за цим подешевшала і соєва олія. А після підвищення прогнозів урожаю в Австралії та Канаді пішли вниз ціни на ріпакову.

Вартість цукру втратила 4,1%. ФАО пояснює цю тенденцію рекордним врожаєм тростини в Бразилії, що є найбільшим виробником цукру у світі. Також в грудні трохи подешевшало м’ясо, особливо це стосується яловичини.

Індекс цін на зернові останні три місяці лишається стабільним. Ціни на пшеницю в грудні дещо ослабли, при цьому подорожчали рис та кукурудза — на фоні погодних побоювань в Аргентині.

* Індекс продовольчих цін ФАО розраховується по відношенню до 2002-2004 років і оновлюється щомісяця. Показник демонструє зміну міжнародних цін на певний кошик товарів: молоко, цукор, м’ясо, олія, зерно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...