Овочі з так званого борщового набору (окрім цибулі) за останні 10 днів минулого року додала в ціні 4-8% й показали сукупно зростання вартості овочевого кошика за рік на 37%. Тим часом традиційний лідер зростання – м’ясо, подорожчало лише на 36%.
Про це пише на своїй сторінці у Facebook Олексій Дорошенко, голова Асоціації постачальників торговельних мереж.

Він зазначає, що абсолютним лідером із здорожчання став буряк, він за рік зріс у ціні на 73%. Тим часом продукт, ціна якого за рік збільшувалася неодноразово – сало, – подорожчало лише на 67%.

За рік традиційні овочі подорожчали від 17% до 73%: буряк – на 73% (на 2,8 грн), морква – на 60% (на 2,5 грн.), капуста – на 18% (на 70 копійок), картопля – на 17% (на 90 копійок) та цибуля – на 23% (на 1 грн).

«Подорожчання овочів довго відкладалося через низьку купівельну спроможність, але старт почався в грудні, як і попереднього року, – пише Дорошенко. – Що довшим був період стабільних цін восени, то стрімкішим буде подорожчання взимку та навесні».

Ціна на капусту в Україні за перший тиждень року зросла майже на 30%. Роздрібні мережі декларують закупівельні ціни на капусту до 3,8 грн/кг, повідомляє Інфо-Шувар.

«Попит після свят потрохи пожвавлюється, а пропозиція лишається відносно невеликою. До того ж, багато хто з фермерів планує відкрити сховища не раніше середини січня. Саме це провокує зростання ціни», – каже Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

Вартість овочевого кошика, у якому кожного із овочів борщового набору не більше кілограма, станом на початок року склала 29 грн. Торік ціна не перевищувала 21,1 грн.

Тим часом за 2017 рік м’ясопродукти здорожчали на 28-67%. Після сала, найбільше додала в ціні свинина — 39% і яловичина — 33%. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.