Незважаючи на загальне збільшення світового споживання цукру, в ЄС воно падає і продовжуватиме знижуватися до 2030 року. Про це йдеться у звіті «Сільськогосподарські перспективи ЄС на 2017-2030 роки», передає Farmer.pl.

Пересічний споживач з ЄС потроху відмовлятиметься від калорійного цукру й переходитиме на його здоровіші замінники – глюкозо-фруктозний сироп з комерційною назвою «ізоглюкоза» й природний підсолоджувач стевію.

Зниження споживання цукру в ЄС, за прогнозом, складе близько 5%. Тобто, з 18,5 млн тонн в минулому році воно зменшиться до 17,5 млн в 2030-му. Тим часом продаж ізоглюкози й інших замінників цукру з 0,8 млн тонн в 2017 році зросте до 1,8 млн тонн в 2030-му.

Утім, цукроварна галузь Європи не зазнає занепаду – виробництво солодкого продукту в країнах за тринадцять років збільшиться на 12%. Європейські цукровари будуть виходити зі своєю продукцією на ринки менш розвинутих країн.

Очікується, що ціни на цукор в ЄС знизяться, що призведе до меншої різниці зі світовими цінами, й зупиниться на позначці 40 євро/т. Це спонукає скорочення імпорту цукру вдвічі й подвоїть його експорт до 2030 року.

Тим часом до 1 вересня 2022 року вітчизняне виробництво цукру збираються перевести на євростандарти. Замість чотирьох видів цукру їх стане менше. Більшість продукції підпадатиме під категорію «цукор білий». Очікується, що це полегшить роботу експортерам до ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.