За 2017 рік м’ясопродукти залежно від виду здорожчали на 28-67%. Найбільше додало в ціні сало — 67%, свинина — 39% та яловичина — 33%. Вартість курятини зросла на чверть.

«Якщо оцінити вартість м’ясного кошика, тобто взяти по кілограму кожного виду м’яса, то станом на 1 січня вона склала 415 грн. Торік — 305 грн. Тобто індекс м’ясного кошика зріс на 36%», — коментує на своєму Facebook Олексій Дорошенко, голова Асоціації постачальників торговельних мереж.

Передноворічні ціни були відносно спокійними, без особливих коливань. Свинина додала у вартості 2,5 грн за кілограм, яловичина — 1,6 грн, а куряча тушка — 0,4 грн. Натомість подешевшало сало на 0,7 грн, вперше за рік.

Загалом торік зросла вартість всіх соціальних продуктів, окрім цукру та гречки.

Через невиправдано високі ціни попит на крупу знизився, епоха спекулятивно дорогої гречки завершилась. Цукру дорожчати “допомагає” тіньовий сектор. Частина продукту виготовляється без сплати податків, тому конкуруючі виробники готові знижувати ціни, зазначає Дорошенко.

За прогнозами асоціації, цьогоріч ціни на продукти все частіше будуть рости або знижуватись вслід за світовими тенденціями. Україна стає частиною європейської економіки, додає Дорошенко.

Разом з тим, в уряді запевняють, що несподіваних цінових стрибків у 2018-му не буде. На зростання цін впливатиме подорожчання сировини та енергоносіїв.

Інфляція прогнозується на рівні 11%, а ріст ВВП складе 3% проти 2% у минулому році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...