За останні чотири роки виробництво хлібобулочних виробів скоротилося майже на 25 %, підрахувала компанія Pro-Consulting.  Якщо у 2013 році хлібозаводи, комбінати й пекарні виготовили 1,47 млн тонн продукції, то в 2016-му – вже 1,1 млн тонн. Минулого року тенденція не змінилася – виробництво хліба за дев’ять місяців упало на 7%, з 835 тис. тонн до 777 тис. тонн.

Одна із причин, чому українці їдять менше хліба – подорожчання борошняної продукції через зростання цін на зернові, витрат на енергоресурси і зарплат працівникам.

На ціну також вплинула інфляція та зниження рівня державного впливу на ринок. До 2016 року діяли норми рентабельності, перевищення котрих треба було пояснювати. Тепер ціну визначає безпосередньо виробництво. 

Багато українців, перейнявшись ідеєю здорового харчування, зменшують у раціоні дріжджову випічку і хліб, переходять на здоровішу продукцію – цільнозернові хлібці й лаваші. Тож якщо у 2013 році середньостатистичний  українець споживав 9 кг хліба, то в 2016-му – до 8,3 кг, спираючись на інформацію Держстату інформують у Pro-Consulting.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.