Мільйони людей у Африці голодують або недоїдають. Попри те, половину всього урожаю фруктів і овочів на континенті викидають на сміття. Вирахували, що харчові відходи складають 750 млрд фунтів стерлінгів на рік. Причина – брак овочесховищ, недостатня кількість холодильників і розвинутої логістики навіть на місцевих рівнях. Фермери просто не встигають доставити урожай з полів у належній якості. За підрахунками ООН, якби африканська їжа не псувалася, можна було б нагодувати не менше 300 млн людей.

35-річний підприємець Намека Ікегвуону з Нігерії придумав, як зберегти овочі й фрукти придатними для вживання, повідомляє TheGuardian. Він винайшов низькотехнологічний дегідратор – мобільне сховище ColdHubs, котрий може продовжити життя урожаю на строк від двох днів до двох років. Залежно від задумки, овочі можна або охолоджувати, або висушувати.

«Нігерія – дуже велика країна, ми виробляємо найбільше помідорів у Західній Африці, але 90% фермерів у ній не мають доступу до якої-небудь форми холодного зберігання, – каже Намека Ікегвуону. – Тому вони втрачають 50% свого урожаю. Ми вигадали сонячні батареї, котрі зможуть продовжити термін придатності продуктів до 21 дня. Моя мета – організувати ці центри на якомога більшій площі».

Мобільне сховище ColdHubs має сонячні панелі на даху, енергія сонця насичує акумулятори великої ємності. Вони живлять холодильний агрегат, що складається із 120-міліметрових ізоляційних панелей. Увесь блок використовує близько 1 кВт енергії. Фермери оплачують зберігання кожного ящика фруктів. За попередніми оцінками, втрати фермерів скоротилися на 80%.

Протягом наступного десятиліття підприємець планує встановити до 20 000 мобільних сховищ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.