У 2016/17 МР Україна експортувала 2,9 млн тонн сої. Це у 48 разів більше, аніж 13 років тому, коли почалася хвиля експорту культури.

Загалом же виробництво сої в країні з 2004 року зросло удванадцятеро, а переробка на олію – у 18 разів, повідомляє agrotimes. За прогнозами асоціації «Укроліяпром», хоча виробництво сої цього року дещо поступилось показникам минулого року, експорт її залишиться на рівні минулого сезону.

38% усього експорту сої відвантажено у європейські країни. Серед лідерів залишаються також Туреччина з 29%, Іран з 20%, Білорусь з 7% та Єгипет з 5%.
Цього ж року перспективи експорту сої через нововведення щодо відміни ПДВ доволі розмиті. Однак експортний потенціал напередодні обраховували у 2,55 млн тонн. Причому обсяги переробки сої на олію у 2017/18 МР, за прогнозами, зростуть на 5%.

Тим часом обсяг світового виробництва сої зростає. За останніх 4 роки приріст становив 22%. Нинішнього маркетингового року в світі зібрано 351,8 млн тонн урожаю. Це рекордний показник. Показник попереднього року, за даними Міністерства сільського господарства США (USDA), було перевищено на 38,9 млн тонн.

Глобальні обсяги ринку сої без ГМО значно менші. Утім, її вартість вища. Зокрема, за інформацією з Електронної зернової біржі України, ціни на сою з ГМО тримаються на рівні 367-369 $/т або 11800-11900 грн/т, а на сою без ГМО – на рівні 393-395 $/т або 12400-12500 грн/т. За підрахунками комерційного директора AdamPolSoja Дмитра Мотузка, виробництво сої без ГМО може принести Україні до $200 млн додаткового прибутку.

У світі понад 80% зібраного урожаю сої йде на переробку. До 2026 року показник перевищить 90%. В Україні переробляється лише 25% сої.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.