Експорт українського винограду з початку року зріс учетверо проти загального обсягу за 2016 рік. За кордон уже відправлено 102 тонни ягід проти 26 тонн торік. У вартісному виразі зростання становить 55,6%, згідно з даними Державної фіскальної служби. За січень-листопад цього року вторговано $98 000 проти $63 000 торік.

Найбільший експортер українського винограду – Білорусь з 44% експортного об’єму. 32,7% усього винограду вирушило до Молдови, 9%  ‒ до Нідерландів.

Обсяги імпорту становлять 42 400 тонн на суму $31 млн. За увесь 2016-й було імпортовано 44 400 тонн на суму $34 млн. Причому 54% імпортного винограду потрапляє в Україну з Туреччини, 23% ‒ з Ірану, 6% ‒ з Узбекистану.

«Цього року співвідношення українського винограду до імпортного становить 20 до 80-ти», – коментує Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи, повідомляє Шувар. За її словами, до валютної кризи Україна імпортувала 40 000 тонн винограду щороку. Обвал гривні спровокував скорочення його втричі.

За часи незалежності виробництво винограду в Україні упало більш як удвічі. Торік зібрали 377 000 тонн ягід проти 835 000 тонн в 1990-му. Торік було імпортовано 29 000 тонн винограду, власне виробництво становило 38 000 тонн.

Збільшення експорту до всього могли спровокувати весняні заморозки й літня посуха в країнах Євросоюзу. Експерти Європейської комісії уже спрогнозували, що загальний врожай винограду в сезоні 2017/2018 стане на 14,4% нижчим, аніж в попередньому. Він буде найнижчим за останні 36 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.