Завищені акцизи на вино привели вітчизняну виноробну галузь до стану стагнації. За сім років, починаючи з 2010-го, ставка акцизного податку на натуральні вина з додаванням спирту зросла на 1332%. Це спровокувало значне скорочення виробництва. Про це йдеться в пояснювальній записці до законопроекту №6776, передає УНН.

Якщо раніше, у 2010 році, вона становила 0,50 грн за літр вина, то у 2016-му – вже 37,16 грн за літр. Тому станом на торік випуск натуральних вин із додаванням спирту і міцних кріплених вин зменшився на 94%.

Торік ставку акцизного податку збільшили на 100% – із 3,58 грн/л до 7,16 грн/л. Це спричинило обвал виробництва, а державний бюджет України отримав мінімальне зростання надходжень від сплати податку. Після підвищення акцизного податку в березні-грудні 2016 року було вироблено на 46% менше натуральних вин з додаванням спирту і кріплених, аніж за той же період попереднього року. У цифрах це – 891 000 і 477 000 дал.

Тим часом уже говорять й про негативну динаміку цього року. Обсяги виробництва кріплених вин за дев’ять місяців року скоротилися на 49% порівняно з аналогічним періодом торік. Серед причин досі називають окупацію Криму. Найбільші виробничі потужності залишилися на півострові.

Тим часом через посуху виробництво вина зменшиться й у країнах ЄС. Зокрема, у Франції – на 18%. В Італії падіння врожаю винограду прогнозують на рівні 15%, в Іспанії – до 30%. За цих умов відкривається можливість для нарощування експорту вина Грузії, Молдові й Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...