
Україну сьогодні можна назвати свинарем без свинини. Національний продукт стає недоступним більшості українців, бо ціни на нього вже вищі, ніж в Європі та за океаном. Найдешевша свинина у напівтушах у листопаді 2017 року була в Канаді, Бразилії і США – 1,1-1,2 євро за 1 кг. Традиційно вища ціна в ЄС – 1,4 Євро. Але Україна б’є світові рекорди: 1,8 євро без ПДВ! Це на 30-50% вище, ніж в інших країнах.
Та це не означає, що у вітчизняному свинарстві з ростом цін всі отримують надприбутки, тому що в Україні на 50% вища й собівартість продукції тваринництва, зокрема і свинарства.
Понизити ціни міг би імпорт. Але доставка 0,1 євро/кг, ввізне мито 12% та ставка ПДВ 20%, найвища за інші країни, не дають цього зробити. Для ЄС є квоти з 0% ввізного мита в рік на 10 тис т охолодженої свинини і 10 тис т замороженої. Але це не великий об’єм, враховуючи, що власне виробництво в Україні в 2016 році, за даними Держкомстату, склало 748 тис т.
В грудні ціна імпортованої свинини з ЄС практично зрівняється з внутрішньою ціною. Імпорт з Бразилії, Канади, США має маржинальність 15%, а то і більше (при заниженні ціни в інвойсі, це часта практика), але і це не так багато враховуючи нестабільність гривні і тривалу доставку – 3 тижні.
З цього можна зробити прогноз, що всі ми є заручниками внутрішніх цін. Очевидно, що ціна на свинину буде залишатися високою при ціні 50 грн на живих свиней та до 70 грн на напівтуші (з ПДВ).
Висока внутрішня ціна призводить до ще меншого споживання м’яса свиней. Воно вже, за даними ФАО, рекордно знизилося у 2016 році до 14,7 кг на одного українця, наприклад, у порівнянні з 40,8 кг в ЄС. Чекаємо нових антирекордів у 2017 і 2018 рр.
Свинина у сусідній Польщі в супермаркетах продається по ціні від 75 грн. (на фото Ціна на свинячий ошийок 22.11.2017 в Ашані у Варшаві, курс 7,5 грн за 1 злотий), що забезпечує вищий попит на свинину у поляків з втричі більшим доходом ніж в українців. Ціна на ошийок в супермаркетах України може доходити до 140 грн за 1 кг.

В українських свинокомплексів є великий потенціал для додаткового заробітку через зниження собівартості вирощування свиней та для зниження цін на живих свиней. Останнє сприятиме зниженню роздрібних цін на м’ясо, хоча б до рівня Польщі.
Вища за інші країни собівартість свинини в Україні через кілька причин. По-перше – це корупція в закупках і продажах, перевитрати на корми і ветпрепарати. В багатьох господарствах викривлена технологія, коли кожен виробник «винаходить велосипед», відсутні достовірний облік і належний контроль технологій на свинокомплексах.
В країні відсутні ефективні заходи протидії поширенню АЧС. Щороку число зареєстрованих випадків АЧС подвоюється. А на компенсацію постраждалим від АЧС свинокомплексам впродовж 5 років коштів в бюджеті не знаходиться.
Нарешті, галузеві асоціації відстоюють інтереси аж ніяк не підприємств своєї галузі, наприклад, птахівників.
Зробити доступною українцям свинину можуть тільки ті, хто її вирощують. І вирішити проблеми високої собівартості вони можуть зробивши кілька кроків.
Крок 1. Провести аудит виробництва, впровадити облік на свинокомплексах у спеціалізованих програмах з контролем собівартості.
Крок 2. Змінити принципи годівлі з урахуванням сучасних знань та загалом впровадити комплексні зміни в технологіях.
Крок 3. Належно контролювати власний бізнес, щоб не допустити зловживань у закупівлях. Контролювати якість сировини, щоб недобросовісні підлеглі не мали змоги використовувати фальсифіковані амінокислоти, премікси, шроти і макуху.
Крок 4. Перейти від лікування до профілактики захворювань і зменшити використання дорогих антибіотиків.
Микола Бабенко, генеральний директор ТОВ “Центр підвищення ефективності в тваринництві”