В Україні зросли ціни на раків. Але причина полягає не у покращенні якості, а в невеликій пропозиції такої продукції, адже раків в основному відловлюють у водоймах.

Якщо в 2012 році вартість раків коливалася від 90 до 120 грн/кг, то вже в 2015 році — від 200 до 250 грн, а в 2016-му — всі 400, інформує Tudor Consulting.

Експерти відзначають низьку якість продукції. Раки мають маленький розмір, їх вік становить не більше 2,5 років. Оскільки ціна висока, багато продавців не мають можливості реалізовувати їх у великих кількостях, раки вмирають. Більш того, продукція, що потрапляє у продаж, зазвичай не пройшла необхідний контроль.

«Найбільша шкода в іншому. Самки ракоподібних досягають повноцінного репродуктивного віку в 3,5-4 роки. В цих умовах через 5-7 років раки зникнуть в природних умовах, оскільки самки не мають часу для відтворення», — вважають в Tudor Consulting.

Однак можна виростити раків, не шкодячи природі. Ще й непогано заробити. Для цього потрібно організувати власну ракову ферму — в окремому водоймі або використовуючи басейни.

Щоб почати бізнес з нуля, не знадобиться серйозних вкладень. Від запуску ракової ферми до виходу на повну потужність доведеться почекати не менше трьох років. Мінімальний строк окупності становить 4 роки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.