На 64% порівняно з аналогічним періодом минулого року за дев’ять місяців зріс обсяг експорту фруктів з України. Він склав $23,8 млн. Український експортний кошик розширився за рахунок нових позицій фруктів. Наприклад, Україна стала активно експортувати сливи, а також журавлину і терен.

Україна стала активно експортувати сливи, а також журавлину і терен

«Розширення експортного кошика, безумовно, позитивний крок на шляху розвитку вітчизняного агроекспорту, – каже Денис Красніков, віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців. Про це пише прес-служба Центру підтримки експорту при УСПП. – При цьому українським постачальникам фруктів варто більше працювати над упаковкою і брендуванням продукції. А також не варто забувати про продукти переробки – у вигляді екстрактів, соків, джемів і так далі. Все це може підвищити прибутковість експорту на 20-30%».

Основними видами фруктів, що експортуються з України, є журавлина і чорниця з часткою в експорті 35,7%, сливи і терен – 16,7%, інші кісточкові – 13,7%, кавуни – 10,4%, яблука – 9,8%.

45% слив і терену Україна експортує в Польщу, Білорусь купує 25% суниці та полуниці, по 21% яблук та інших кісточкових, а також 19% кавунів. В Нідерланди і Великобританію Україна продає журавлину і чорницю – 98% і 94% відповідно. Молдова купує 37% абрикосів, вишні та черешні, персиків, слив ітерену, 34% суниці та полуниці.

«Ключовим партнером України в експорті фруктів виступає ЄС, на який припадає майже 50% всього експорту українських фруктів. Серед країн, на які припадають найбільші обсяги фруктових поставок, лідирує Польща – 32%, Молдова – 25%, Білорусь – 26%, Нідерланди – 18%, Великобританія – 12%», – зазначає Красніков.

Відкритим, на думку експерта, є і питання про сертифікацію продукції фруктової групи – у багатьох виробників її просто немає. А в нарощуванні обсягів експорту фруктів це один з ключових моментів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.