За 9 місяців з початку року експорт яловичини з України зріс у 1,9 раза, до 21 600 тонн. Також експортовано 51 000 голів живої ВРХ — переважно до Азербайджану та Єгипту. Про це на Ukrainian Beef Congress розповіла Ольга Трофімцева, заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції.

Основна частина експортованої яловичини – заморожена продукція, переважно телятина. Як пояснює аналітик інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак, українським виробникам складно сформувати експортну партію. На це йде багато часу, тому м’ясо доводиться заморожувати.

Для того, аби сформувати партію охолодженої яловичини, одне підприємство має забивати 40-55 тис. голів щодня. Перспектива якраз і криється в охолодженій продукції, при правильній організації цього бізнесу Україна може отримувати додаткові $2 млрд на рік.

Пріоритетними ринками для експорту яловичини є країни Близького та Середнього Сходу, Азія та Китай, вважають в Мінагрополітики.

Нині Міжнародна фінансова корпорація (IFC) разом із Держпродспоживслужбою готують вітчизняні підприємства до проходження інспекцій з Китаю.

Поки що експорт української яловичини сконцентрований на ближньому зарубіжжі: Білорусь, Казахстан, Азербайджан та Грузія. Стримуючим фактором експорту є те, що 66% поголів’я ВРХ утримується господарствами населення, і лише 34% доводиться на сільськогосподарські підприємства.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.